Külmalinna küüslaugusupp tunnistati parimaks valmistoiduks

Ehkki konkursi Eesti Parim Toiduaine 2012 üldvõitjad on veel selgumata, on juba praegu selge, et tänavuse aasta parima valmistoidu tiitli saab Põltsamaa Felixis valmistatav külmalinna küüslaugusupp, mille idee pärineb Jõgevalt.

 

Märtsikuus toimunud kolmel hindamispäeval valis kõnealuse konkursi žürii välja parima kala-, pagari-, kondiitri-, piima-, liha-, magus- ja valmistoidu ning kastme, samuti selgitati välja Lõuna-, Lääne- ja Ida-Eesti väikeettevõtjate toodangu hulgast piirkondade parimad toiduained. Kui tootegruppide parimad on juba avalikustatud, siis üldvõitjad ehk tiitlite Eesti Parim Toiduaine, Eesti Parim Toit Tervisele, Eesti Parim Mittealkohoolne Jook ja Eesti Parim Alkohoolne Jook võitjad avalikustatakse alles 24. aprillil.

Vastav hindamine on küll juba toimunud, ent selle tulemused on teadmata. Seega võib öelda, et parima toiduaine tiitli võitmise šansid on praegu ka külmalinna küüslaugusupil, mida võib lugeda Jõgeva linna “firmasupiks” või tunnussupiks.

Jõgeva linnale oma supi väljatöötamise idee käis välja Jõgeval 2008. aastast küüslaugufestivali korraldav Aimar Pihlak. Et Jõgeva on külmalinn ning küüslauk aitab hästi külmetushaigusi ennetada ja ravida, leiti, et supp peaks kindlasti olema küüslauguga. Külmalinna küüslaugusupi algse retsepti pakkus välja toona Virtuse kohviku juhatajana töötanud Virge Mitt, kes nüüd juhib Luua Metsanduskooli söökla tööd.

Ehkki küüslaugusuppi pakuti edukalt mitmetel Jõgeva olulisematel üritustel, leiti lõpuks siiski, et toodet võiks maitsta saada veelgi laiem huvilistering. ASis Põltsamaa Felix Ragne Larini juhtimisel tehtud arendustöö tulemusena saigi külmalinna küüslaugusupist tööstuslikult toodetav purgisupp, mida Jõgeva rahvale esitleti möödunud aasta augustis toimunud küüslaugufestivalil.

“Päris vahva, et sellise natuke naljatamisi algatatud ettevõtmise tulemusena on sündinud tõsine toode, mis nii kõrge tunnustuse on pälvinud,” ütles Jõgeva küüslaugufestivali peakorraldaja Aimar Pihlak.

Annab energiat

Rõõmus oli küüslaugusupi edu üle ka selle originaalretsepti autor Virge Mitt.

“Nägin ise ka telerist seda “Ringvaate” saadet, milles toiduainetööstuse liidu juhataja Sirje Potisepp tooterühmade paremaid esitles,” ütles ta. “Parimaks valmistoiduks tunnistamine tõmbab supile kindlasti senisest rohkem tähelepanu. Samas on pisut kahju, et tööstuslikult toodetav supp originaalvariandist mõnevõrra erineb. Näiteks tükib purgisupil liialt esile pipramaitse. Ent tööstuslikul tootmisel ongi ju omad seadused.”

Parima toiduaine konkursi hindamiskomisjoni kuulusid Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi õppejõud, veterinaar- ja toiduameti ning tarbijakaitse esindajad, toitlustamisega tegelevate õppeasutuste pedagoogid, ajakirjanikud ja kokad. Komisjoni esimees, Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi direktor professor Raivo Vokk ütles külmalinna küüslaugusupi kiituseks, et rasvaga pole selles kokku hoitud, just rasv on aga see, mis kannab maitset, lõhna ja värvi.

“Külmalinna küüslaugusupis sisalduv rasv on meeldiva kollaka-kreemika tooniga, nii et toode mõjub ahvatlevalt juba purgis,” ütles Raivo Vokk. “Valmiskeedetud supi maitse on aga mahedalt küüslaugune. Eriti soovitaksin seda suppi kaasa võtta suvilasse, maakodusse ja matkale, sest see on väga toitev ja annab palju energiat. Teatud reservatsioonidega võib küüslaugusuppi nimetada eestimaiseks hartšooks.”

Konkurss laiendas levikut

Loomulikult tuntakse külmalinna küüslaugusupi edu üle rõõmu ka ASis Põltsamaa Felix.

“See on tootjale ja eelkõige tootearendajale suur au ning tunnustus. Meil on hea meel, et meil on õnnestunud taas kord valmistada toode, mis on maitsev, Eesti kontekstis unikaalne ja meeldib ka ekspertidele,” ütles firma turundusdirektor Marek Viilol.

Tema sõnul saatis Põltsamaa Felixit edu ka 2010. aasta konkursil: siis tunnistati Felixi värskelt pressitud õunamahl Eesti parimaks mittealkohoolseks joogiks ning sinepi- ja meekaste Eesti parimaks kastmeks.

Need tooted on sortimendis tänaseni ning sinepi- ja meekaste on tarbijate suur lemmik,“ ütles Marek Viilol. “Loomulikult ei too ükski konkursivõit või tunnustus igavest müügiedu. Toode peab olema ikka ka maitsev ja vastama tarbija ootustele.”

Konkursiedu on juba mõjutanud külmalinna küüslaugusupi levikut kaubandusvõrgus. Kuni tootegruppide parimate avalikustamiseni oli supp saadaval vaid Selverites, kohalikes ETK süsteemi kauplustes ja Felixi enda poes Põltsamaal. Praeguseks on aga lubanud toote oma sortimenti võtta kogu ETK süsteem ja Rimi.


Konkurssi Eesti Parim Toiduaine korraldab Eesti Toiduainetööstuse Liit kaheksateistkümnendat aastat. Selle eesmärgiks on tutvustada tarbijatele ja kaubandusele uusi toiduaineid ning innustada toiduainetööstust tegelema tootearendusega ja looma tooteid, mis aitavad kaasa tasakaalustatud ja tervislike toitumisharjumuste kujunemisele tarbijate seas.
 

Konkursi Eesti Parim Toiduaine 2012 parimad tootegruppide lõikes

Parim kalatoode — ASi DGM Shipping vürtsikilufilee Briis

Parim pagaritoode — ASi Leibur täisterajahuga rukkileib Leibö

Parim kaste — OÜ Vertigo Gourmet Caesari kaste

Parim kondiitritoode — ASi Marmiton apelsinitükkidega suvine piparkook

Parim magustoit — OÜ Vertigo Gourmet šokolaadikreemide sari

Parim piimatoode — ASi Tere vähendatud laktoosisisaldusega maitsestamata jogurt Natural

Parim lihatoode — ASi Rakvere Lihakombinaat rukkileivakattega ahjukael

Parim valmistoit — ASi Põltsamaa Felix külmalinna küüslaugusupp 

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus