Kördiööbiku pagariäri läks uuele ringile

Alates tänavusest suvest ei tegutsenud enam Põltsamaal hästi tuntud OÜ Aristin Grupp Kördiööbiku kauplus. Nüüd on Kördiööbiku kauplus jälle avatud, sedakorda uuenenud välimuse, kuid juba teada-tuntud maitsvate toodetega.


Aristin Grupi juhataja Raul Kirsel lausus, et täielikult peatasid nad tegevuse tänavu juuli keskel. Sellele eelnes pooleteise aastane koostöö firmaga Paikpluss, ent paraku ei läinud asjad nii nagu ta lootis. Oleme nüüd oluliselt rohkem kohviku poolele panustanud,” lausus Raul Kirsel viidates uuenenud sisustusele ja kaupluse ruumi lisandunud laudadele ning mugavatele pehmetele toolidele. Hoopis kenama välimusega ja kohviku esiletoomisele suunatud kaupluseruum on esimestelt külastajatelt palju kiidusõnu pälvinud. Kohapeal asuvas kohviku nurgakeses pakutakse kohvi ja kooki. Kuid endiselt saab kohapealt kaasa osta küpsiseid, pirukaid, torte. Kõike head ja paremat on võimalik ka tellida.

Keskendutakse enimnõutud toodetele

Uuesti alustatakse siiski tasa ja targu, sest kui kunagi oli Kördiööbiku pagaris ja kaupluses ametis ligi kolmkümmend inimest, siis praegu saab töötajad ühe käe sõrmedel üles lugeda. Ent kogemus on olemas ja kogenud töötajad samuti, mis loob tugeva eelduse kiireks edasiliikumiseks. Vahepealne tagasiminek on tingitud sellest, et varem veeti kuni neli viiendikku Kördiööbiku pagarite valmistatud toodangust laiali nii Jõgeva-, Tartu- kui Viljandimaale ja igapäevaselt oli toodanguga n-ö ringi peal mitu autot.

Turg teatavasti tühja kohta ei talu ja kõik need kauplused, kohvikud ja muud toidukohad, mida Kördiööbiku toodanguga varustati, on endale uued tarnijad leidnud. Raul Kirsel lausus, et kvaliteedis nad järeleandmisi pole teinud ja tegelikult on see paremgi kui enne. Kindlasti leitakse uued kliendid, kellele Kördiööbiku tooted meeldivad, aga nende leidmine ei toimu üleöö. Raul Kirsel nõustub arvamusega, et Kördiööbiku toodang on vahepeal ära unustatud, kuid arvab, et selle taasavastamine saab endistel kundedel samuti põnev olema. Viljandimaalt on firmajuhile juba helistatud ja küsitud, et kas Kördiööbiku pagarid lähevad n-ö uuele ringile ja hakkavad endisi kliente oma toodanguga uuesti varustama. “Kindlasti hakkame. Aga me liigume edasi samm-sammult,” kinnitas Raul Kirsel.

Ligi 25 aastat tegutsenud ettevõtte toodete nimekirjad olid varem aukartustäratavalt pikad, kuid nüüd keskendutakse peamiselt sellele toodangule, mida kõige rohkem on ostetud ja tellitud.

Heade toodete retsepte ei muudeta

Firma alustas tegevust suurte leibade ja saiade küpsetamisega, mis pärast suurte leivatööstuste likvideerimist kaupluste riiulitelt kadusid. Kirseli sõnul said nad üsna kiiresti aru, et see jäägu ikka suurte ettevõtete pärusmaaks ja et neil tuleb keskenduda küpsiste, pirukate, kookide valmistamisele. Küsimus, kas Kördiööbiku pagariärist saab osta või tellida midagi sellist, mida valmistatakse päris firma algusest saati, teeb juhataja pisut mõtlikuks. Pärast pisikest järelemõtlemist ütles Kirsel, et tegelikult on neid mitmeid. Väga hästi on läbi paljude aastate ostetud Trühvli kooki ja kodujuustu-vaarika kooki Kirsi kiusatus. Neid küsiti nüüdki juba avapäevast, 5. Detsmbrist, alates.

Samas on olnud tooteid, mis firma töötajatele endile on tundunud maitsvad ja omapärased, kuid klientide poolt head vastuvõtmist pole leidnud. Sellisedki tooted on olemas, mida valmistavad mitmed pagariärid ja mis peaks justkui täpselt ühesuguse maitsega olema, aga tegelikult nii ei ole. Raul Kirsel tõi näite Kevadlille küpsise kohta, mida valmistavad mitmed erinevad pagariärid, ent ometi küsitakse kõige rohkem just Kördiööbiku pagarite valmistatud Kevadlille küpsiseid.

Võib-olla peitub põhjus selles, et Aristin Grupp valmistas kõik tooted käsitsi. Küpsise tootmise masinaid neil pole.

Raul Kirsel näeb perspektiivi tortidel ja kookidel. Kördiööbiku pagariärile üsna lähedal tegutseb ka Põltsamaal hästi tuntud Lossi pagar, kuid Kirseli sõnul nad konkurentsi ei tunneta. Võib-olla ka sellepärast, et niisuguseid kondiitritooteid nagu nemad teevad, kusagil läheduses ei tehta. Kui kusagil peaks tulema suur üritus, mille jaoks on vaja tellida 20kilogrammine tort, siis Kördiööbiku pagaritelt just sellise tellida saabki.

Et Kördiööbiku kauplus avati jõulupühade eelsel ajal, siis juba tuntakse huvi, kas jõulupidudeks saab tellida kringlit või torti. Ka päris mitut sorti piparkooke on ka praeguste toodete nimistus olemas. Eriliseks jõulutooteks on apelsinimaitseline Kuusekeeks, mida hakati tegema juba mitu aastat tagasi. Seda keeksi ostetakse lausa jõulukingituseks. Kuusekeeksi hea mineku tõestuseks on fakt, et just sellel päeval, kui Raul Kirseliga juttu sai puhutud, seda maitsta ega pildistada ei saanud, sest kõik oli ära ostetud. Küll seati just sellel hetkel kauplusesse üles pangaterminal, mis avapäeval miskipärast kohale ei jõudnud. Kördiööbiku esindus pakkus oma tooteid hiljuti Põltsamaal peetud käsitöölaadal. On ju nemadki käsitöö tegijad, sest tööstuslikke köögiseadmeid nad oma tegevuses ei kasuta.

Kati kohviku ruumid leiavad rakenduse

Juba pikemat aega ei tegutse Kati kohvik Kördiööbiku kaupluse vastas. Toimunuks see jutuajamine kuu aega hiljem, võinuks see ruum juba kasutuses olla. Samas lausus Kirsel, et tähtaegasid ühe või teise plaani elluviimiseks ta välja hõigata ei julge. Päris samasugust kohvikut nagu praeguses kaupluseruumis, sinna siiski ei tule. Kirsel ei välista, et nad ise, seni magusameistritena tuntuna, ka soolast toitu valmistama hakkavad.

Eesmärk on kasutada endise Kati kohviku ruume nii, et seal igapäevaselt elu käiks. Samas tõdes juhataja, et kui abitöölisi veel leiab, siis häid pagareid ja kokkasid on tõeliselt keeruline leida.

Suur hoone koos selle juurde kuuluva kinnistuga pakub rohkelt võimalusi ja nii ringlevad juhataja peas juba uued ideed. Lisaks sellele, et nad on viimastel aastatel osalenud suvisel kohvikutepäeval maja ette valmis seatud kohvikuga, on üks mõte luua suviseks ajaks alaline välikohvik. Hoone teisele korrusele võiks rajada külalistemaja. Kirseli sõnul näeb ta Põltsamaal majutusteenusel perspektiivi. Et maja teine korrus on suur võiks sinna veel lisaks midagi teha. Neist mõtetest on siiski veel liiga vara kõnelda.

Mõned on juba huvi tundnud, kas oleks võimalik sünnipäevapidu korraldada. Lausa kaupluse lahtioleku ajal seda siiski teha ei saa. Kuid pühapäeval on kauplus suletud ja siis on see võimalus täiesti reaalne. Päris kindlasti tekib sünnipäevapidude korraldamise võimalus siis, kui Kati kohviku ruumid kasutusse  võetakse.

“Need, kes meil praegu tegutsevad, moodustavad firma raudvara,” rääkis Raul Kirsel. Tegelikult otsivad nad täiendavaid töökäsi juba praegu. Nii mõnigi firma endistest töötajatest on koos endiste kolleegidega valmis uuele ringile minema.

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus