Koostööleping kodumaise sojaoa aretamiseks

Üleeile pidasid läbirääkimisi Järvamaal Peetris asuva Soya Foods Baltic OÜ ja Jõgeva Sordiaretuse Instituudi esindajad ja otsustasid edasise koostöö jätkamiseks septembris allkirjastada koostöölepingu. “Me jõudsime ühishuvini teha tulevikus koostööd, mille eesmärk on rikastada toidulauda ja laiendada sortimenti, mida Eesti põllumehed kasvatada saaksid, ” teatas Jõgeva Sordiaretuse Instituudi direktor Mati Koppel.

“On igati teretulnud, et Soja Foods Baltic OÜ on meiega koostööks väga konkreetset huvi väljendanud,” märkis ta.

Mati Koppeli sõnul on Jõgeva Sordiaretuse Instituudis sojaoasortide aretamisega juba alustatud. “Sordiaretuse alguses kogutakse kokku lähtesordid ja selles osas meil töö käibki.”

Soya Foods Baltic OÜ nõukogu esimees Priit Saksing selgitas: “Koostööst teadlastega on mul häid kogemusi nii Jõgeva maavanema kui ka RAS Silmet peadirektori tööaastatelt. Maavalitsuse koostööpartneriks sai Tartu Ülikool. Praegu graniidifirma ISCG omaniku ja juhina konsulteerin sageli Tallinna Tehnikaülikooli teadlastega.

Soya Foods Baltic OÜ on aga igati huvitatud eestimaise sojaoa sordi aretamisest ja kasvatama hakkamisest ja on valmis toetama neid tööprotsesse. Olen kindel, et vastastikuses koostöös jõuame tulemusteni, millest võidavad teadus, põllumajandus- ja tootmisettevõtlus, ennekõike aga inimeste tervis.”

Sordiaretaja Maia Raudseping tutvustas Soya Foods Baltic OÜ esindajatele ka sojaoa aretustööd sordiaretuse instituudi põllul.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus