AS Põltsamaa Felix paneb purki Saksmaal ja Pärnumaal kasvanud kurgid

Hiljuti alanud kurgihooaeg kestab septembri keskpaigani. Ettevõtte finantsdirektori Üllar Huigi sõnul on plaanis töödelda päeva jooksul ümber  rekka-auto täis kurke.

“Meeleldi varuksime töötlemiseks kurgi üksnes Eestist. Meile müüvadki kurki Pärnumaa köögiviljakasvatajad, kellega on pikaajalised koostöösuhted. Ainult kohalikust kurgist aga meile ei piisa. Pakkujaid oleks ehk veel, kuid saame osta vaid kurki, mis vastab kvaliteedinõuetele ja mille on kasvatanud põllumees, kes meiega konkreetse lepingu sõlminud. Nii-öelda turu tasemel AS Põltsamaa Felix kurki hankida ei saa. Peipsiäärsed kurgikasvatajad oleksid aga kuuldavasti huvitatud just sellistest ?vabadest”  kaubandussuhetest. Seetõttu tekibki vajadus kurgi ostmiseks ka välismaalt, täpsemalt kindlatelt lepingupartneritelt Saksamaal,” rääkis Üllar Huik.

Väljaspool Eestit müüakse Põltsamaa kurke peamiselt Soomes ja Rootsis. Üllar Huik märkis, et kui Eesti tarbija eelistab enamasti tervet kurki, siis Soome ostjatele maitseb rohkem viilutatud kurk. 

“AS Põltsamaa Felix kuulub põhjamaade kontserni Orkla, mille peakorter on Oslos. Selle kontserni möödunudaastane käive oli 55 miljardit Norra krooni. Kontserni liikmeks olek tingib ka vajaduse võrrelda end rahvusvaheliselt tuntud ettevõtetega. Praeguste tulemuste põhjal võime end julgesti võrrelda suurte tegijatega Euroopa toiduainetetööstuses,” lausus finantsdirektor.

Kurkide töötlemisel on Põltsamaa Felixis rakendatud ka hooajatöölised, keda praegu on ühel päeval kahes vahetuses kokku ametis 150, enamasti noored. Töövõtted õpitakse selgeks kohapeal. Üllar Huigi sõnul on Põltsamaal kurkide töötlemisega ametis inimesi Jõgevalt ja selle ümbrusest, Palamuselt, Kõo vallast ja Türilt ning mujaltki. Felix on tellinud ja pannud käima ka bussid, millega rahvas töö ja kodu vahet sõita saab.

  ?Augustis, mil mitmed õppivad noored töö lõpetavad, vajame veel täiendavat tööjõudu,”  nentis Huik.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus