Uus aasia toidu restoran pakub midagi igale maitsele

Mõned kuud Kesk-Eesti ärikeskuse kõrvalmajas tegutsenud Royal Asian restoran pakub hiina, tai, nepaali ja india toite, kuid paraku ei julge paljud selle uksest sissegi astuda.


Letis töötav Shivarat Khatri oskab lihtsamaid eestikeelseid väljendeid ja lauseid nagu „tere!“, „aitäh“, „päevapraad“ ja „kevadrullid“. Tegelikult oskab ta rohkemgi ning saab eesti keelest ka hästi aru. „Eesti keel on raske. Meil ei ole Jõgeval keeltekooli, aga mul on väike raamat, mida vahepeal loen,“ tunnistas Shivarat Khatri, tuues leti alt välja väikese inglise-eesti vestmiku.

Nepaalist pärit Shivarat sattus Jõgevale ja Eestisse esimest korda tänu sellele, et tema onu ostis eelmise restorani ära. „Olin just Indias kooli lõpetanud ja onu helistas ning kutsus mind tööle,“ rääkis noormees, lisades, et eestlased on viisakad ja kenad.

„Siiani on inimesed olnud toredad,“ sõnas Shivarat. Tema sõnul vajab siin veidi harjumist olukord, kus inimesi on üsna vähe, samas kui Indias on rahvaarv suur. Ka kliimaga tuleb  harjuda. „Siin on nii külm. Indias on 45 soojakraadi, siin tundub just kui vastupidi olevat,“ naeris ta.

Restoranis valmivad toidud sarnanevad Nepaalis ja Indias pakutavatega, kuid vürtsidega ollakse märksa tagasihoidlikumad. „Seal kasutatakse palju vürtsi, siin ei taha inimesed väga vürtsikat toitu,“ tõdes Shivarat. Siiski leidub ka krehvtisema toidu austajaid.

„Ükskord tellis üks mees suppi ning palus juurde portsu tšillikastet, mille ta supi sisse kallas,“ meenutas Shivarat naerdes. Ta kinnitas, et alati võib teenindajale öelda, kui vürtse on toidus vähe või liiga palju.

Kõige populaarsemad toidud jõgevalaste seas ongi magushapu kana ja kevadrullid, samuti nuudlid. Soovi korral saab toidu ka ette tellida ning sellele siis kohapeale järele tulla.

Paraku kannatavad praegused toidukoha omanikud aga eelmise kehva maine pärast. „Kui enne oli külastajaid enam-vähem, siis nüüd on neid vähem. Ilmselt pole inimesed meiega harjunud, mõned tulevad uksele, näevad meid ja lähevad ruttu ära,“ möönis Shivarat. Ka tõsiasi, et eelmisel restoranil oli kehv maine, tuli uutele omanikele üllatusena. „Onu ei teadnud sellest midagi. Raske on ettevõttega areneda, kui sellised mured on. Lisaks ei ole inimesed meiega harjunud, sest me pole kohalikud,“ nentis ta.

Nii nagu eelmine restoran, soovivad ka praegused omanikud laieneda ülemisele korrusele, kus saaks pakkuda peoteenust. Sellega, tõsi küll, läheb aega, sest see nõuab raha. Küll aga plaanitakse restoraniruume veidi dekoreerida.

„Mu vend tuleb sellel nädalal Nepaalist ja toob meile dekoratsioone,“ näitas Shivarat, kuhu soovitud pildid paigutada võiks. Praegu ehivad restorani Nepaali lipud. „Koduigatsust ei ole siiani tulnud, olen siin koos onuga, seega on kõik hästi,“ kiitis Shivarat.

KERTTU-KADI VANAMB

blog comments powered by Disqus