Puurmanis valmistati tervislikku toitu

Puurmanis on juba aastaid tervisepäevadel tervislikku toitu valmistama õpetatud. Viimasel õpetati valmistama tervislikku toitu puu- ja köögiviljadest.


Ürituse avasõnad öelnud Puurmani vallavalitsuse sotsiaaltöö- ja lastekaitse peaspetsialist Karmen Allev lausus, et puu- ja köögiviljakampaania raames on toimumas sügisene tervisepäev Kogu köögiviljad korvi. Sellise slogani on välja pakkunud tervise arengu instituut. Instituut soovitab päevas süüa vähemalt 300 grammi ehk kolm peotäit köögivilju, olgu siis värskena, toitude koostises või kuumtöödeldult. Köögiviljade hulka ei loeta kartulit, bataati, avokaadot ja oliive. Samuti soovitatakse iga päev süüa paarsada grammi ehk kaks peotäit puuvilju.

Tervisliku toitumise päeva viis läbi MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök ja seda toetas rahvastiku tervise arengukava koostöös Jõgeva maavalitsuse ja Puurmani vallavalitsusega. Peipsimaa Kogukonnakööki esindanud Tauno Laasik lausus, et tänavune aasta on kuulutatud Peipsi maitsete aastaks. Ta tõdes, et nad on juba korduvalt Puurmani rahvaga koostööd teinud ja nii on neil keeruline selle kandi inimesi millegi uuega üllatada. Tükk aega ei olnud Peipsimaa kogukonnaköögi esindajatel head ideed, mida põnevat seekord Puurmani rahvale välja pakkuda, aga siis taipas ta, et tasuks jagada nõuandeid ja näpunäiteid, kuidas valmistuvad Peipsi ääres elavad inimesed talveks. Seal käib praegu mitmesuguste aiasaaduste hapendamine.

Ivani tee teine tulemine

Isegi hapendatud tee oli kogukonnaköögi esindajatel välja pakkuda. Nüüd on Peipsi ääres jälle populaarne Ivani tee, mis oli Tsaari-Venemaa päevil üks olulisemaid kaubaartikleid, seda müüdi kõige rohkem Suurbritanniasse. Tauno Laasiku sõnul aitas Ivani tee meie esivanematel elada üle ka Siberi karmid talved. Laasiku sõnul hävitas Hitler kogu Tsaari-Venemaa Ivani teed puudutava uuringute arhiivi ja ka ühe teisel pool Peipsi järve asunud mõisa arhiivi, sest ta arvas, et venelaste tugevus tuleb Ivani teest. Nüüd on hakatud nii siin kui teisel pool Peipsit Tvani teed uuesti rohkem tegema.

Puurmanis peetud tervisepäeva teemaga haakus Ivani tee hästi, sest ka seda valmistatakse hapendatud põdrakanepist. See pole üldse keeruline. Õitsemise algusfaasis tuleb koguda põdrakanepi lehed, need läbi mudida, mõnda nõusse kokku tampida ning jätta nõu 48 tunniks 25-30 kraadise temperatuuriga pimedasse ruumi seisma. Pärast seda tuleb see avada, põdrakanepi lehed uuesti läbi mudida ja lasta veel kuus tundi hapneda, siis 90 kraadises kuumuses kuivatada ‒ selle tulemusena valmib must tee. Juba praegu on sellist teed Peipsi äärest võimalik osta.

Tauno Laasik esitles ka kevadel hapnema pandud karulauku, hapukurki, hapukapsast. Peipsi ääres on väga populaarne ka seente hapendamine. Hapendatakse nii värskeid kui kupatatud seeni. Laasiku sõnul on hapendamine kasulik, sest hapendamisel säilivad aia-, põllu- ja metsasaadustes koostisained, mis kuumtöötlemisel kaovad ning hapendada saab väga paljusid toiduaineid, aia-, põllu- ja metsasaadusi.

Peipsimaa kogukonnaköögi esindaja Triinu Akkermann rääkis, et nad proovisid ka ploome hapendada, aga see kõige paremini ei õnnestunud. Samas väitis Tauno, et Jaapanis on hapendatud ploom tõeliseks delikatessiks.

Tervislikk toitumine oluline

Airi ja Imbi Sinimets on käinud kõikidel Puurmanis korraldatud tervisepäevadel. Naiste sõnul on varasematel tervisepäevadel tutvustatud nii lihatoite kui puu- ja köögiviljade hoidistamist ning neist erinevate toitude valmistamist. Airi ja Imbi Sinimetsa sõnul saavad perenaised sellistelt üritustelt uusi mõtteid ja põnevaid retsepte, millest mõnda kodus ka kasutavad.

Puurmani tervisepäevadel on kombeks, et pärast ürituse lõppemist jagatakse huvilistele seal tutvustatud retsepte edasi. Naised kinnitasid, et mõned õpitud toidud on nad ka alaliselt oma menüüsse jätnud. Väga põnevaks osutus ühel mullusel tervisepäeval valmistatud tšilli-punasesõstra kaste, samuti tšilli-punasesõstra siirup. Eelmisel aastal üllatas neid ka see, et kapsalehti saab grillida.

Kui enamasti saavad Puurmani tervisepäevad teoks sügisel tõllakuuriesisel platsil, siis talvisel ajal toimunud liharoogade valmistamist tutvustavad tervisepäevad tõllakuuris sees. Lihatoitude valmistamine meelitas tervisepäevale rohkem mehi, kui tavaliselt kohale tuleb.

Imbi ja Airi Sinimetsa sõnul on neil maainimestena mõlemal oma aiamaa, kust endale vajaliku koguse köögi- ja aiavilju kasvatavad. Naised kinnitasid, et tänavune kartulisaak on väga hea. Samas tõdesid nad, et suures osas tänu Puurmanis korraldatud tervisepäevadele on kartuli osakaal nende toidulaual järjest väiksemaks jäänud. Kartuli asemel on nad hakanud senisest rohkem sööma kapsast, porgandit, kaalikat ja muid köögi- ja aiavilju. Samal ajal on mõlema Sinimetsa pere menüüs vähenenud liha osakaal. Perenaised rääkisid, et nad tahavad tervislikumalt toituda ja tänu nende valmistatud toitudele toituvad tervislikumalt ka nende pereliikmed.

Soov saada rohkem informatsiooni ja ideid tervisliku toidu valmistamiseks on peamine põhjus, miks nad tervisepäevadel osalevad. Ühes Sinimetsa peres on vegan, kes ei söö liha ega piima, mistõttu on selles peres köögiviljade osakaal menüüs eriti suur.

Noored vanemad Teele Kaugesalu ja Ken Ratnik rääkisid, et ka nemad on tervisepäevadel varem käinud. Teele sõnul tema selliseid toite, mida nüüd tegema õpetati, pole ise siiani teinud. Noor perenaine tõdes, et sai ideed lisaks kurgile ja kapsale muude aia- ja põllusaaduste hapendamiseks.

Peipsimaa esindajad üllatavad uute maitsetega

Tervisepäeval osalenud Puurmani vallavanem Margus Möldri lausus, et on olnud alati selliste ürituste toetaja ja tõdes, et nüüd juba mitmendat aastat toimiv koostöö Peipsimaa kogukonnaköögi inimestega on hästi sujunud ‒ need inimesed on suutnud Puurmani kandi rahvast alati millegi uue ja põnevaga üllatada.

Margus Möldri sõnul ei uskunud ta, et hapendatud põllu-, aia- ja metsasaadustest nii palju põnevaid toitusid saab valmistada. Mitmed kalateemaliselt tervisepäevalt saadud retseptid proovisid nad ise kodus järele. Mõned huvitavad ideed ootavad veel katsetamist, näiteks suvikõrvitsa küpsetamine sütel ja Möldri usub, et küllap nad jõuavad ka seni veel järele proovimata retseptide juurde. Vallavanem peab Peipsimaa kogukonnaköögi esindajaid väga mõnusaks seltskonnaks, kellega tasub koostööd jätkata ning leiab, et tervisepäevad pakuvad kohalikule rahvale lisaks kasulikule infole ja kogemustele põhjust töövälisel ajal kodunt välja tulla.

Karmen Allev lausus, et Puurmani tervisepäevi on korraldatud juba alates 2012. aastast, neist kolmel viimasel aastal on need teoks saanud koostöös Peipsimaa kogukonnaköögiga ja loodetavasti saavad toimuma ka edaspidi.

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus