Põltsamaa Felixis käib kiire kurgitegu

Küllap on juba paljudes Eestimaa kodudes kurke sisse tehtud ja sellest köögiviljast esimesed talvevarud olemas. Kohe pärast jaanipühi algas kurgitegu ka AS-is Põltsamaa Felix, kus tänavu töödeldakse ja pannakse purkidesse 2200 tonni kurki.


„Tänavusest 2200 tonnist kurgist valmib 3,5 miljonit ühikut kurgihoidiseid. Tänaseks päevaks on esimene kolmandik kurgihooajast seljataga. Me alustasime kurgiteoga 25. juunil. Käesoleval aastal sai Eestis kasvanud kurk suhteliselt varakult valmis ja selle kvaliteet on hea. Aasta tagasi samal ajal jõudsid siia alles esimesed kurgikogused. Tänu heale toormele saame sellest ka kvaliteetseid hoidiseid valmistada,“ rääkis Felixi turundusjuht Marek Viilol.

Sellel aastal ostetakse 1400 tonni kurki üheteistkümnelt Eesti kurgikasvatajalt Lääne-Virumaalt, Rapla-, Viljandi- ning Pärnumaalt. Neist kaheksa kurgikasvatajat on teinud Põltsamaa Felixiga koostööd juba üle kümne aasta. Ülejäänud 800 tonni kurki imporditakse Saksamaalt. Eestist tootmiseks ette planeeritud aja jooksul kogu vaja minevat kurgikogust kätte ei saa, sest siis jaotuks siit varutavad kogused liialt lühikese aja peale ja neid ei jõutaks ära töödelda. Eestis kestab kurgihooaeg umbes kuus, Kesk-Euroopas umbes kümme nädalat.

„Meid ei rahulda, kui saame kümme tonni kurki päevas, meil on tarvis 20-40 tonni kurki päevas. Eestist saabub korraga kõige suurem kogus kurki järgmisel ja ülejärgmisel nädalal,“ rääkis turundusjuht. Praegu on korraga töös kolm kurgiliini kahes vahetuses.

Erinevates riikides erinevad maitsed

Lisaks Eestile turustatakse kurgitooteid ka Soomes, Rootsis, Lätis ning Leedus. Reedel oli Soome turu jaoks kahel liinil spetsiaalselt põhjanaabritele mõeldud kurgisalat. „Kui tavapärases tootmistsüklis valmib Põltsamaal umbes 2000 tonni valmistoitu aastas, siis kurgiteo ajal 1500 tonni kuus,” rääkis turundusdirektor Marek Viilol. „Mahu kasv on tohutu ja värske kurk säilib enne purki panekut vaid mõned päevad, seega võib öelda, et Põltsamaal on juulis ja augustis aasta kõige pingelisem tööperiood. Esmalt tuleb kurk sorteerida, näiteks väiksemad kurgid lähevad purki tervena ja suured viilutatakse. Suurem osa tööst tehakse ära käsitsi. Kui kurk koos lisanditega on purgis, järgneb kuumtöötlemine ja pärast seda peavad kurgid veel kolm nädalat purgis marineeruma, enne kui saame need enda laost välja saata,“ selgitas Viilol. Soome saadetav salat on mõeldud ainult sealse turu jaoks ja seda Eesti turule ei müüda. Felixi turundusjuhi sõnul on erinevate riikide elanikel erinev maitse ja seetõttu kõik tooted kõikide sihtriikide turule ei jõua.  Eesti tarbijate kõige suurem lemmik kurgitoodete hulgas on Põltsamaa võileivakurk. See kurgitoode sobib nii võileiva peale kui ka hamburgerite vahele. Eestlaste teiseks suureks lemmikuks on perekurk. Ühtekokku toodetakse Põltsamaa Felixi tootmisliinidel 45 erinevat kurgihoidist. Prognoosid erinevate toodete osas pannakse paika juba veebruarikuus. Kui kurgihoidised saavad purki kolme suvekuu jooksul, siis tarbija jaoks peab neid jätkuma kuni järgmise aasta suve lõpuni.

Uut tüüpi purgikaaned kasvatasid tootmismahtusid

Marek Viiloli sõnul on töödeldav kurgikogus võrreldes aastatagusega samasugune, kuid muutunud on turustamise proportsioon riikide lõikes. Tänavu on märgatav kurgitoodete müügikasv Eesti turul, ehkki juba eelmisel aastal kasvas müügimaht varasemaga võrreldes kolmandiku võrra. Ka aasta pärast prognoositakse kurgihoidiste müügi kasvu kodumaisel turul. Teiste köögiviljade osas on müügimaht samuti kasvanud. Turundusjuhi arvates on siin üheks põhjuseks 2015. aastal kasutusele võetud uued keermega purgikaaned. „Uut tüüpi purgikaantel on olnud väga positiivne mõju müügimahtude kasvule. Samast, 2015. aastast oleme müünud Eestis kurgitooteid tuntud Põltsamaa kaubamärgi all. Lisaks on klassikalise võileiva-, pere- ja piknikukurgi kõrvale, mida oleme valmistanud juba pea 25 aasta vältel, lisandunud põnevad salatid. Näiteks Sügisesalat aastal 2015, samuti Jahimehesalat aastal 2017. Viimane osutus sedavõrd populaarseks, et meil seda uue hooajani ei jätkunud,“ rääkis Felixi turundusjuht. Augustis jõuab poelettidele 2016. aasta Maalehe hoidistekonkursi võidutooteks osutunud Särtsukas. Uusi kurgitooteid on veelgi lisandumas.

„Tänavune Felixi varutav kurgikogus peaks purkidesse-tünnidesse saama augustikuu lõpuks-septembri alguseks,“ lausus Marek Viilol. 

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus