Mustvee jõululaadal müüdi rohkesti käsitööd ja eestimaiseid suupisteid

Laupäeval Mustvee kultuurikeskuses ja selle ümbruses peetud Jõululaadal pakkusid oma tooteid mitmed käsitöömeistrid ja toiduvalmistajad Eestimaa paljudest paikadest.

Mustvee kunstikooli õpilane Sofia Kruus ja õpetaja Emma Liivak tegelesid laadal heategevusliku müügiga, et koguda raha molbertite ostmiseks. Pool vajalikust rahast on juba koos,” ütles Sofia. “Tegime paarkümmend käsitsi valmistatud kalendrit ja kümmekond pühadekaarti,” lausus tütarlaps.

Iisakus asuva Väikevälja talu perenaise kaubavalikust pakkusid kõige rohkem huvi kuivatatud õunad. “Kuivatan õunu praeahjus, küpsetuspaberil. Sellised õunasuupisted sobivad kompveki asemel, samas sisaldavad nad rohkesti vitamiine. Tõin laadale ka mett, mustasõstramahla, pihlaka ja aroonia siirupit. Püüan kauplemas käia võimalikult paljudel laatadel,” rääkis naine.

Käsitööleiba pakkus OÜ Muhu leib Tartu pagarikoda, mille juhataja, Torma juurtega Anu Oll märkis, et need leivad on tehtud täielikult rukkijuuretisega ega sisalda nisujahu. “Leivad on nii toitvad, et kõhu saab täis ka siis, kui leivale midagi peale ei määri,” lisas ta.

Riin Pärn Palamuselt müüs keraamikatooteid, mida ta valmistab koos emaga. “Meie eesmärk on teha mitte tavapärast vaid romantilisema väljanägemisega keraamikat, mis pakub silmailu ja mõjub atraktiivselt,” rääkis Riin. “Alustasime ettevõtlusega üsna hiljuti. Esimene kord olime kaubaga kohal Varbevere külalaadal. Nüüd tulime siis Mustvee jõululaadale,” ütles ta.

“Hea maitse ja ilusa väljanägemise kooskõla on väga oluline ka suupistete valmistamisel,” ütles Mustvee ettevõtja Reili Tooming, kelle tehtud muffinid, markoonid ja teised maiustused mitmetel laadalistel suu magusaks tegid.

Traditsiooniliselt oli Jõululaadal kohal kunagine Mustvee linnapea ja tänane raamatukaupmees, Andres Rebane. Tal oli võimalus ka kaardimakseks ja valmisolek hinda alla kaubelda.

Mustvee kultuurilugu tutvustavate trükistega oli laadal Jõgevamaa Koostöökoja juhataja ja kogukonna elu eestvedaja Aive Tamm.

“Ostsin Mustvee laadalt endale rõivaid ja abikaasa Felixile Peipsiäärse retsepti järgi valmistatud kõrvitsasalati. Mustvee laat sümpatiseerib ka põhjusel, et siin ei tule osta laadapiletit. See tõestab Peipsiäärse rahva külalislahkust,” märkis Helgi Herman Jõgevalt.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus