Maakonna turismiettevõtjad ja toidutootjad tutvustasid ennast Tourestil

Möödunud nädalavahetusel toimus Tallinnas rahvusvaheline turismimess Tourest, kus sai tutvuda nii Eesti kui välisriikide puhkevõimalustega. “Puhka Eestis” hallis oli kohal Jõgevamaa esindus oma messipakkumiste ja kohalike maitsetega.


Rahvusvaheline turismimess Tourest on pikima ajalooga ja suurim turismimess Balti riikides. Eesti Turismifirmade Liit korraldab seda juba 1991. aastast. Messil sai külastada kolme halli: peahall, “Puhka Eestis” hall ning “Elamused ja maitsed” hall. Peahallis olid esindatud reisibürood ja -korraldajad, transpordiettevõtted ning turismivaldkonna tugiteenused. “Puhka Eestis” halli olid koondunud kõikide Eesti maakondade väljapanekud. Hallis “Elamused ja maitsed” sai jalga puhata, keha kinnitada ja nautida ehedat Eestimaist toitu.

“Tourestil oli seekord inimesi veel rohkem, kui mullu. Väga populaarne oli toiduhall „Elamused ja maitsed“. Müüdi maha ilmselt kõik, mis kaasas oli. Seda korraldasid Maaturism ja Eesti Toidutee,” rääkis Ülle Jukk Jõgevamaa Koostöökojast.

Jõgevamaa ja Peipsimaa olid esindatud ühisel pinnal. Jõgevamaa osalemist messil koordineeris SA Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus (JAEK), osalemist toetasid Leader-programm ja PATEE programm.

“Toiduhallis oli esindatud Peipsi Toidu Võrgustik, sest Peipsimaa Kogukonnaköök on Eesti Toidutee liige ja praegu kestab veel ikkagi Peipsi toidu aasta. Peipsi toidu stendis oli Jõgevamaa poolt väljas Peipsi kalatööstus Mustveest, kel oli kaasas suur valik marinaadis kalatooteid, haugimarja ja soolarääbist.

Avinurme poolt oli OÜ Piloot siirupite ja marjakrõsudega, müüdi Lohusuu naiste Ivan tšaid ja Catalee Cake Art’i kindamustritega meepräänikuid,” tutvustas toiduhallis toimunut Ülle Jukk.

Veel üks programm, mis oli Jõgevamaa toidutootjaid oma tiiva alla võtnud on Est-Lat. “Selle programmi raames on alanud Liivimaa maitsete projekt, mis on Lõuna-Eestit ja Põhja-Lätit hõlmav toiduturismi projekt, loodud selleks, et propageerida koos kohalikku toitu, kohalikke tootjaid, kohaliku toidu pakkujaid, söögikohti jne ning tutvustada neid kaugemale.

Tourestil oli esimene kord, kus võrgustik ennast Liivimaa maitsete nime all juba tutvustas. Eesti Maaturismi stendis oli väike Liivimaa maitsete degusteerimisnurk, Jõgevamaalt oli seal esindatud Triin Kuus, OÜ Leivapuu, Põltsamaalt, kes oma leiba pakkus ja endiselt Jõgevamaalt OÜ Juhus Tabiverest, oma õllega,” rääkis Ülle Jukk Jõgevamaa Koostöökojast.

Jõgevamaa boks oli juubelaastale kohaselt sini-must-valge-teemaline, sest õmbledi ju esimene sini-must-valge lipp Põltsamaal ning Jõgevalt on pärit Alo Mattiisen. Jõgevamaa messiboksis korraldati küsitlust “Mida tähendavad Sinu jaoks Eesti lipu värvid?”, sai degusteerida Põltsamaa veine, õnne proovida Lible loteriis, testida teadmisi Kalevipoja viktoriinis ning joonistada Vudila lastelaua taga.

Tutvustati perepuhkuse võimalusi, matka- ja rattaradu ning eesootavaid tähtsündmusi. Jõgevamaa pinnal osalesid Põltsamaa Muuseum, Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseum, Kalevipoja Koda, Vudila Mängumaa, Põltsamaa Felix veinikelder, Avinurme Puiduait, Juulamõis ja Sepamäe talu.

Jõgevamaa stendil tutvustas end ka Avinurme Puiduait, nende väljapaneku hulka kuulus suurt menu saavutanud mängumaja. Eveli Tooming rääkis, et Puiduait on juba aastaid Tourestil käinud. “Esimene kolmest päevast oli mõeldud turismiinimestele. Peale reisikorraldajate, kes käisid lepinguid tegemas ja uudiseid küsimas, käisid siis messil välisajakirjanikud.” Järgmised päevad olid tavakülastajate ja reisihuviliste päralt.

“Tavakülastaja kõige sagedamini esitatud küsimus oli, et kas Avinurme on nüüd kolinud. Mis tegi rõõmu, sest see näitab, et meid teatakse. Nii puiduaita, kui pütilaata. Ka eksponentide omavaheline koostöö ja kontaktide vahetamine on väga oluline,” võttis Touresti muljed kokku Eveli Tooming Avinurme Puiduaidast.

ANDRA KIRNA

blog comments powered by Disqus