Lõuna-Eesti toidu pidu pakkus ehedaid maitseid

Laupäeva hommik oli Tartu lõunakeskuse taluturu lähedal harjumatult rahvarohke – Lõuna-Eesti toidu pidu uudistama tulnud inimesed kasutasid võimalust soetada talvevarusid, mõni laadaline tuli ka niisama häid maitseid nautima.


Sügis on meie toidulaual kõige rikkalikum aeg ja september on Eesti toidu kuu. Suvel küpsenud viljad ootavad sahvrisse viimist. Lõunakeskuse taluturg tähistas saagikoristusaega kohaliku toidu peoga.

Mida kaasa osta, jagus Jõgevamaa laadaosas küllaga – rukkileib, erinevad teesegud, mesi, kitsejuustud, siirupid, glögid, lihaveise suitsuvorst, suitsusink, kala, astelpajumahl, mõnusad ampsud. Jõgevamaa Koostöökoda üllitas selleks ajaks Jõgevamaa väiketootjate kataloogi. Kohaliku toidu spetsialist Ülle Jukk ütles, et kindlasti ei kajastu selles lõplik nimekiri, kuna tootjaid, kes valmis oma kaupa müüma, lisandub pidevalt.

MTÜ Jõgevamaa Maitsed sai kätte oma uued särgid, nii et nemad olid roheliste triiksärkidega, ees oma ettevõtte logo, taga kiri Jõgevamaa Maitsed. Kääpa OTT pani ette kollased kirjadega põlled ja need, kes pole kummagagi seotud, punased põlled. Nii et Jõgevamaa eristus kindlasti oma ühtse väljanägemisega.

Mesi läheb alati kaubaks

Juulamõis pakkus erinevaid teesegusid, ka oli perenaisel Eneli Kaasikul kaasa võetud Naadi ja Naeri tüdrukute kuivatatud marjasegud, mille tooraine pärineb meie maakonnast. Teesegudest oli saada kuusevõrsetee piparmündiga, angervaksa-mustsõstra tee ning meliss ja saialill, pluss nõges. Iga teepakikese juures on ka jutt, millal ja kuidas segu kasutada ning millise emotsiooni see annab. Lisaks olid letil kuivatatud õunad kaneeliga ja ilma.

Ilmade külmenedes läheb alati kaubaks mesi, mida on hea tee sisse panna. Nii Jaan Langebraun kui ka Raul Terep Meemeistritest leidsid oma meele ostjaid.

Põltsamaa leivaküpsetaja Triin Kuus osaühingust Leivapuu oli letile pannud enamiku oma leivasortidest. Laat oli ainulaadne võimalus kõiki maitsta, sest Triin küpsetab leiba ainult tellimisel. Vastavalt sellele, kui palju tellitakse, tuleb mõnikord ka paari pätsi kaupa küpsetada.

Teearu talu tõi välja lapsepõlve magustoidu – räim sibulaga kerges äädikas. Lisaks singid ja värske hapukurk, samuti laiemalt tuntust kogunud marineeritud kalatooted.

Tabiveres käsitööõlut valmistav Juhus oli lisaks kesvamärjukesele toonud kaasa ka õllest ülejäänu ehk õlleraba, mis kenasti kuivatatud ja sobib väga hästi suupisteks. Igal juhul tunduvalt parem kui kartulikrõpsud.

OleMari talu pakkus üllatusena sinimustvalget juustu: kitsepimast toorjuustule andsid värvi ja maitset tumedad köömned ja sinised rukkililleõied.

Otse loomulikult oli kohal Sepamäe talu oma tuntud astelpajutoodetega. Madis Jaaniste sõnul on tänavu hea marja-aasta, jõuaks vaid saagi ära korjata.

Kääpa OTT jätkab ka talvel

Mustsõstra-lavendli-tšilli ning õuna-astelpaju glögid on Raudale talu hakkaja pererahvas valmistanud maaülikooli tootearenduskeskuses Pollis, samas on tehtud ka tšillimoos. Glögisid on Raudale talu valmistanud juba kolm aastat. Perenaine Tiina Hunt rääkis, et algul valmistati glögisid ainult koduköögis, kuid et nende järgi on nõudmine suur, siis otsiti kohta, kus saaks ka suuremaid koguseid toota ning leiti tootearenduskeskus Pollis. Tooteid müüakse enamasti Tallinna lähedal.

Raudale talu mesi ja meetooted on pärit Puurmani vallast, Alam-Pedja looduskaitsealalt. 1957. aastal loodud ja tänini tegutsev mesila pakub tugeva maitsega mett, mis pärineb kokku rohkem kui 200lt meetaimelt. Valmistatakse ka erinevaid meesegusid.

Tõrukese talu Palamuse lähedalt on kitsepiimatoodete valmistamist alustanud tänavu. Juustud on saanud väga maitsvad ja ostjate puudumise üle ei saanud pererahvas kurta.

Karu talu lihaveised kasvavad Saksamaa külas, vorsti laseb peremees teha Roelas, sest siis on ta kindel, et kaup on aus ja valmistaud just tema veiste leihast. Karu talu suitsuvorstis on 90 protsenti veiseliha.

Uugi talu siirupite hulgas troonib veel põdrakanepisiirup, lisaks kase- ja rabarberisiirup. Kaup on tuntud headuses ning saadaval Kääpa OTT-i müügipäeval ehk igal neljapäeval Kääpal. Ka talvel ei kavatseta Kääpal kauplemist lõpetada, vaid kolitakse rahvamajja ning taluturg läheb edasi.

Peol tutvustasid ja müüsid oma maitsvat kraami seitsme Lõuna-Eesti toidupiirkonna ettevõtjad. Kohal olid Peipsimaa, Jõgevamaa, Mulgimaa, Põlvamaa, Setomaa, Võrumaa ja Valgamaa. Rõõm oli tõdeda, et Jõgevamaa ja Uma Meki müüjate read olid kõige pikemad. Lõuna-Eesti toidu pidu peeti Lõunakeskuse, Lõunakeskuse taluturu ja Lõuna-Eesti toiduvõrgustike koostöös.

Jõgevamaalt osalesid

*OÜ Leivapuu (käsitööleivad)

*Jaan Langebraun (mesi ja meetooted)

*Raudale talu (glögid, põnevad hoidised, mesi ja meetooted)

*MTÜ Jõgevamaa Maitsed: OÜ Juhus (käsitööõlu), OÜ Meemeistrid (mesi ja meetooted), OleMari talu (kitsepiimatooted ja teesegud), OÜ Teepuu (marineeritud kalatooted, suitsutatud liha ja kala), Sepamäe talu (astelpajutoormahl ja astelpajutooted), OÜ Juulamõis (teesegud, kuivatatud marjatooted)

*Kääpa OTT: Uugi talu (kase-, põdrakanepi- jt siirupid), Tõrukese talu (kitsepiimatooted), Karu talu lihaveise lihast vorst, erinevate tootjate ampsud.

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus