Loomemõisnike sünnipäev koos targa naisega minevikust

Juula külas tegutseva Loomemõis MTÜ rahvas pidas oma ühenduse esimest sünnipäeva, kuulates rikkaliku ja põneva menüüga peolaua taga huvitavat ettekannet nunn Hildegardist, tõelisest multitalendist.


Hubase küünlavalgusõhtu sissejuhatuseks ütles seekordne võõrustaja, Loomemõisa üks eestvedajaid Eneli Kaasik, et kuna ühenduse rahvas on võtnud oma eesmärgiks uurida ja säilitada pärimust, lähiümbruses pole aga veel suudetud midagi eriliselt põnevat leida, siis kutsuti seekord esinema Eesti Taimekasvatuse Instituudi teadur Reine Koppel, kes on tundnud juba mitmeid aastaid sügavat huvi saksa usutegelase, kirjaniku ja helilooja Hildegard von Bingeni vastu.

Kui nimi saksa keelest maakeelde tõlkida, viitab see faktile, et aastail 1098-1179 elanud tark naine Hildegard oli kõigi oma uskumatult mitmekesiste ja suurte ettevõtmiste hulgas ka Bingenis asunud kloostri abtiss.

Speltanisu viis kokku

Reine Koppelile, kes taimekasvatusinstituudis peamiselt talinisu aretamisega tegeleb, sai Hildegard sümpaatseks tänu tolle iidammu elanud naise toitumispõhimõtetele. Hildegardi üks suur sümpaatia oli ka Saksamaalt pärit speltanisu, mille tarvitamist ta propageeris. See teraviljasort on ka Reine lemmik ja huviobjekt ning nii viiski uurimistöö teda kokku Hildegard von Bingeni vaimse pärandiga.

Tegemist oli tõesti targa naisega, kes jõudis vaatamata oma lapsest saadik viletsale tervisele väga palju korda saata. Samas on paljud tema põhimõtted, mis seotud tervishoiu, haiguste ravimise ja toitumisega, lausa uskumatult tänapäevased.

Näiteks on temalt pärit väljaütlemised, et haiguse ravimist tuleb alustada selle tekkepõhjuse väljaselgitamisest; et liikumine tugevdab tervist ja hea uni on ülioluline.

Ta propageeris taimede aktiivset tarvitamist toidus, oli teadlik väga paljude taimede raviomadustest. Ja nagu juba varem öeldud, oli veendunud speltanisu tervislikkuses.

Kahtlemata ei pea meie praegusel netiajastul kogu teavet ümber jutustama, piisab vaid väärt viidetest, ja neid jagas kõneleja lahkelt.

Vürtsised küpsised ja kustutatud vein

Loomemõisa sünnipäevalaud oli muidugi kokku toodud heast-paremast lookas, perenaine Eneli oli aga seekord teinud teemakohase üllatuse. Imeliselt lõhnavad vürtsised küpsised olid valminud Hildegardi retsepti järgi, vein oli sama naise näpunäiteid silmas pidades alkoholivabaks kustutatud.

Nii küpsised kui sel meetodil töödeldud vein pidavat Hildegardi kinnitusel närve rahustama. Närviline ei tundunud keegi õhtu lõppedes tõesti olevat, sest koduteele asutamisega ei kiirustatud.

KAIE NÕLVAK

blog comments powered by Disqus