Kuus vaprat panid aluse Jõgeva kodukohvikute traditsioonile

Pühapäeval Jõgeval tähistatud Tapa-Tartu raudtee 140. aastapäeva raames nautisid kõige suuremat tähelepanu viie perekonna koduaedades ning EELK koguduse hoovis avatud aiakohvikud. Maakonnakeskuseski loodetavasti traditsiooniks saava ürituse õnnestumisele aitas kaasa ka nädalavahetuseks saabunud ilus suveilm, mis tõi sajad linnaelanikud tänavatele jalutama ning kohvikutest maitseelamusi otsima.


Kõige suuremat külastajate huvi nautis tõenäoliselt “Põllu tänava hõrgutiste” nime kandnud aiakohvik, mida vedasid Sirje Arand, Karmen Mägi ja Kersti Einberg. Kohe avamise järel moodustus müügileti taha tänavale ulatunud järjekord, mis kadus alles siis, kui kõik eelnevalt valmistatud ning päeva jooksul juurde tehtud hõrgutised otsa lõppesid. “Kõik osteti ära ja mitte midagi järgi ei jäänud,” ütles Sirje Arand tund aega enne kohvikute päeva ametlikku lõppu. “Ma olen nii väsinud, tahaks juba istuda ja ka ise midagi süüa, meile endile ei jätkunudki.”

Jõgeval ja kaugemalgi tuntud tordimeister algselt aiakohviku avamist ei plaaninud. “Tuli aga survele järgi anda,” muigas Sirje Arand. “Viimane nädal on kohviku tõttu väga kiire olnud, täna ööselgi sain vaid kaks tundi magada. Tavatöö on natuke rahulikum, aga siin on palju toredat melu ümberringi.”

Oma kohviku hittidena nimetas Sirje Arand loomulikult kooke ja vahvleid, aga ka sushit. “Hästi palju osteti ka kaasa ja seetõttu kõik nii kiiresti otsa saigi,” ütles ta.

“Mõtlesime juba ammu, et ka Jõgeval võiks selline üritus toimuda,” lausus Roosi tänaval tegutsenud kohviku “Kümme ja pool” perenaine Kristi Liivamägi. “Inimesed saaksid linnas ringi käia ja erinevate aedadega tutvuda.”

Kristi Liivamägi sõnul osteti neilt kõige rohkem käsitööõlut, jäätisekokteili ning kiluvõileibu. “Tegime üheksateist liitrit käsitööõlut ja kohe saab see otsa,” naeris Liivamägi vähem kui kolm tundi pärast kohviku avamist. “Kui ka järgmisel aastal osaleme, tuleb õlut kindlasti rohkem teha. Ka jäätisekokteili osteti palju ilmselt hästi ilusa ilma tõttu.”

Raudteeväljakul tegutsenud “Jaama puffetis” üllatasid külastajaid mitmed raudteega seotud toidunimed, pakuti nii täidetud vaguneid kui ka magusat rööpamääret. Perenaise Madleen Lõhmuse sõnul olid ka neil kõige populaarsemad kiluvõilevad, hästi palju osteti ka sardelli hapukapsaga. “Kohe esimene külaline küsis, et kas sardell on hästi ligunenud,” naeris ta.

Rohu tänaval asunud kohvikus “Rohus” vaid viieliikmelist tiimi vedanud Kersti ja Maarja Zelinski tõid oma toodetest populaarseimatena välja mustikakoogi, koduküpsetatud leiva ning lihavõileiva. “Inimestele meeldis ka meie aroomikohv,” lisas Maarja Zelinski, kelle sõnul tasuks ka kõigil teistel Jõgeva eramajaomanikel järgnevatel aastatel aiakohviku avamist kaaluda.

“Kindlasti tehke seda,” lausus ta. “Enda ja oma pere proovilepaneku ning meeskonnatöö harjutamise mõttes on see väga põnev ettevõtmine. Kohvikut saab teha ka väiksemalt, väiksema menüüga ja vähemate asjadega. See annab ka põhjuse oma aed korda teha ning perega veelgi rohkem suhelda,” lisas ta.

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus