Jõgevamaa gümnaasiumis oli esmaspäeval kalapäev

Maaelu ministeerium korraldab kolmandat aastat Eesti toidu kuud ja selle neljas nädal on pühendatud kalale. Kalanädala avamise puhul külastas Jõgevamaa gümnaasiumi, kus pakkusid õpilastele Härjanurmes kasvatatud kalast lõunat Põhjaka mõisa kokad, ka maaeluminister Tarmo Tamm. “Tuleb rääkida noortele, kui palju kasulikku saab kalast ja näidata, kui maitsev see on. Harjumused saavad alguse lapseeast ja noorusest. Vaja on eestlased kala juurde tagasi tuua. Eestis toodetud kalast läheb kaks kolmandikku ekspordiks, see on väga nõutud kaup. Vaja oleks turgutada just sisetarbimist, siseturule mahuks rohkem kala. Kui tootmist suurendada tuleks ka hind allapoole, inimesed saaks rohkem kala süüa, forelli mahuks turule kindlasti kordades rohkem. Ja kala oleks võimalus ka selles suhtes, et inimesed leiavad endale töö ja teenivad sissetuleku kala tootes,” rääkis maaeluminister.

“Pakume kartulitampi, siit lähedalt karpkalafileed, mis on üleküpsetatud peterselli ja saiakrõbedikuga, juurde kurgi ja kreekajogurtikastet ja omaküpsetatud leiba. Magustoiduks kohupiima-beseemaiust pohladega. Mulle tundub ja statistika näitab, et kala süüaksegi üha rohkem, see on tervislikkuse suhtes õige valik,” ütles Märt Metsallik Põhjaka mõisast.

ANDRA KIRNA

blog comments powered by Disqus