Antonina Grudkina kondiitrikunsti hinnatakse Peipsi pealinnast kaugemalgi

Mustvees on sibula, kurgi ja kala kõrval mainekaks kaubamärgiks ka „Antonina saiakesed”. Nii kutsutakse pagari- ja kondiitritooteid, mida valmistatakse Antonina Grudkina eestvedamisel tegutsevas osaühingus Granima Grupp.


Antonina Grudkina õppis kondiitriks möödunud sajandi kaheksakümnendate aastate algul Venemaal Ivangorodis asunud kutsekoolis. „Tagasi Mustveesse tulnud, töötasin mitmes valdkonnas, näiteks kergetööstusettevõtte Marat Mustvee filiaalis ja kaupluses. Mul on aga juba  alates lapsepõlvest küpsetada meeldinud. Nii hakkasingi kolmteist aastat tagasi kondiitri- ja pagaritooteid valmistama,“ rääkis hakkaja naine. 

Tema sõnul oli väikeses linnas ettevõtlusega alustada küllaltki keeruline. Eriti raskeiks osutusid esimesed aastad, kuid kogemusi tuli järjest juurde. Koos mõne abilisega valmistab Antonina  magusaid ja soolaseid küpsetisi oma Pihlaka tänavas asuvas kodumajas, kuhu on selleks vastavate tingimustega ruum rajatud. Kulukas oli ahju muretsemine, mida veidi toetas ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

„Tööpäev algab hommikul kell kuus. Varsti hakkavad ahjust väljuma mitut sorti pirukad kapsa, liha, porgandi ja kalamarjaga , saiakesed, koogid, kringel, millest eriti maitsvaks peetakse iirisekringlit. Tellimisel teeme ka torte. Viimasel ajal on torte soovitud ka pulmalaudadele.  Abiellujad ütlevad mõnikord ise, millise väljanägemisega torti nad soovivad. Laste sünnipäevaks palutakse vahel teha torte piltidega muinasjuttudest. Püsiklientideks on ka Mustvee koolid

Kokku on välja pakkuda üle kolmekümne erineva toote. Planeerides tööd, arvestame sellega, mida sagedamini ostetakse,“ rääkis Antonina Grudkina, kes on Mustvee kultuurikeskuse läheduses ka müügikioski avanud. „Kaupluste huvi tooteid müügile võtta on olnud kord suurem, kord väiksem. Meie vajasime aga püsivat müügikohta,“ selgitas ta.  

Firma Granima Grupp küpsetisi ostavad ka Mustveesse kaugemalt tulnud, näiteks siia töö asjus saabunud põltsamaalased.

Jahu ja kõik muu vajaliku ostab Antonina firmadelt, kellega tal on püsivad koostöösuhted. „Üks kallimaid komponente on šokolaad, mida kasutame tortide, kookide ja kringlite kaunistamiseks. Õlidest kasutame rapsiõli.

Meie töötajad on õppinud ametikoolis. Samuti olen neid ka kohapeal välja õpetanud. Kõige olulisem on tahtmine töötada huviga, mis ongi meie väikesele kollektiivile iseloomulik. Varsti ootavad meid kiiremad tööpäevad, sest Mustvee linnapäevadeks ja laadaks kavatseme võimalikult palju saiu ja pirukaid valmistada,“ rääkis Antonina.

Firmat aitavad tal vedada abikaasa Andrei, kes on ka autojuhiks, ja tütar Marina. 

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus