Ansamblitunnetus tuleb suure tööga

Alo Mattiisenile pühendatud muusikapäevade raames möödunud reedel ja laupäeval Jõgeval toimunud XXII üleriigilise noorte vokaalansamblite konkursi peapreemia viis koju Rahvusooperi Estonia poistekoori meeskvintett, mida juhendab Riivo Jõgi.


Kui konkursil oleks välja antud publikupreemia, oleks selle saanud tõenäoliselt seesama Estonia poistekoori kvintett, sest publikut üles kütta ja vaimukat šõud teha oskavad nad suurepäraselt. Ent nad suudavad pakkuda ka kõrget muusikalist kvaliteeti. Meesansamblile läks Alo päevade peapreemia viimati üheksa aastat tagasi, pärast seda on võidutsenud ikka kas sega- või neidudeansamblid.

“Mõni võib öelda, et rahvusooperi poistekoori häälekooliga noormeestel olid teiste ees teatavad eelised, ent häälekool ei taga veel ansamblitunnetust. See tuleb ikka suure tööga,” ütles muusikapäevade žürii ehk Suure Kõrva riigikogulasest ja dirigendist liige Laine Randjärv. “Noormehed oskasid oma sõnumi suurepäraselt publikuni viia ning nende esitatud lauludes oli kõigis sees väike krutski või “rosin”.”

Kui Estonia poistekoori kvintett osales Alo päevade konkursil esmakordselt, siis nende juhendaja Riivo Jõgi on siin juba tuntud tegija: kolmel eelmisel aastal sai peapreemia tema ja Margot Suure juhendatav neidudeansambel Gram of Fun. Žürii ehk Suur Kõrv tunnustaski Jõgit tänavu eripreemiaga stabiilselt väljapaistva töö eest.

“Riivo Jõgi on fantastiline juhendaja,” ütles Laine Randjärv. “Karismaatilise inimese ja suurepärase suhtlejana suudab ta noori sütitada ja innustada ning nad perfektseks ansambliks sulatada. Õigupoolest oleks päris õpetlik mõnd tema ansamblitundi jälgida.”

Lisaks rahvusooperi poistekoori kvintetile tõi Riivo Jõgi Jõgevale võistlema Põlva muusikakooli neidude ansambli Blue-S (selle teiseks juhendajaks on Margot Suur). Seegi koosseis oli edukas, võideldes välja laureaadi ja gümnaasiumiastme parima neidudeansambli tiitli.

Noored kasvavad peale

“Riivo Jõgi on hea näide sellest, kuidas uued noored juhendajad peale tulevad ja kogenumatele konkurentsi pakuvad. Ent on temast veel märksa nooremaid, nagu 22aastane türilane Kaarel Orumägi, kes tuli välja oma laulustuudio segaansambliga, või vaid neljateistaastane Mikk Kaasik, kes juhendab Tartu laulustuudio Fa-Diees segaansamblit. See ei saa olla koolitarkus, mille najal Mikk juhendajatööd teeb. See, millele ta tugineb, saab tulla ainult tema enda seest,” ütles Laine Randjärv.

N-ö vanadest olijatest on tema meelest fenomenaalne nähtus Mari Ausmehe juhendatav Saaremaa ühisgümnaasiumi meesansambel Varsakabi. Mitmes koosseis sellel ansamblil juba on, kes seda öelda oskab, aga selge on, et juhendaja on pidanud korduvalt ja kannatlikult nullist alustama.

“Mõnusa saare naljaga vürtsitatud esinemine on kujunenud Varsakabja tunnusjooneks ja publik on alati elevil juba enne nende etteastet,” sõnas Laine Randjärv.

Ta kinnitas, et Suure Kõrva koosseisu kuulumine on tema jaoks suur privileeg, sest nii noorte lauljate kuulamine kui ka teiste žüriiliikmetega suhtlemine on silmaringi avardav kogemus. Tänavu oli Suure Kõrva koosseis koguni rahvusvaheline: Eesti muusikainimeste kõrval lõi selles kaasa dirigent ja muusikaõppejõud James Knox Ameerika Ühendriikidest.

“Mulle on see suur au, et saan kaasa lüüa sellise pika traditsiooniga muusikafestivali žüriis,” ütles James Knox. “Tegin oma põhitöösse aastase pausi, et end siin-seal täiendada ja n-ö restart teha. Siinne värskendav kogemus aitab sellele hästi kaasa.”

Eelkõige tuli James Knox siiski paariks nädalaks Eesti koorieluga tutvuma. Tuleva-aastase laulupeo ajaks lubas ta kindlasti siia tagasi tulla.

Said hea kogemuse

Alo Mattiiseni muusikapäevade vokaalansamblite konkursil anti välja ühtekokku neliteist laureaaditiitlit ja kümme eripreemiat. Ainus Jõgevamaad esindanud ansambel, Jõgevamaa gümnaasiumi vaid paar kuud tegutsenud segaansambel (juhendaja Maret Oja), küll veel laureaaditiitlini ei küündinud, ent nende esitusele polnud ka midagi ette heita. Ning kindlasti said nad hea kogemuse.

Mis repertuaari puutub, siis Laine Randjärvele tegi suurt heameelt see, et kahe päeva jooksul sai kuulda päris palju mitmesuguseid rahvalauluseadeid, nii klassikalisemaid kui ka noortepärasemaid.

“Selles, et rahvaviisidele uue põlvkonna jaoks atraktiivsem vorm antakse, ei ole midagi halba. Tähtis on see, et need viisid meie keskel elaksid,” arvas Laine Randjärv.

Ta tunnustas Alo Mattiiseni muusikapäevade korraldajaid eesotsas Jõgevamaa gümnaasiumi muusikaõpetaja Maret Ojaga nende suure töö eest.

“Maret suudab oma suure energiaga teisi sütitada ja sündmusele ka toetajaid leida, mis pole väikelinna tingimustes kindlasti lihtne,” tõdes Randjärv.

Ehkki noored ansamblilauljad, kes Jõgeval kaks päeva koos olemist nautisid, on nüüdseks tagasi koju sõitnud, pole Alo muusikapäevad siiski veel lõppenud: need jätkuvad sel nädalal huvitavate ja harivate kontsertidega Jõgeva põhikoolis ja Jõgevamaa gümnaasiumis.

ALO MATTIISENI MUUSIKAPÄEVADE PAREMAD

Peapreemia – Rahvusooperi Estonia poistekoori meeskvintett (juhendaja Riivo Jõgi)

Parim 4.-5. klassi ansambel – Viljandi muusikakooli segaansambel Viva La Musica I (Hedi-Kai Pai)

Parim 6.-7. klassi ansambel – Tallinna Gustav Adolfi Gümnaasiumi segaansambel Kustikad (Ly Tammerik)

Parim 8.-9. klassi ansambel – Tallinna 21. kooli tütarlaste ansambel LavaCESS (Ene Uibo)

Parim 10.-12. klassi neidude ansambel – Põlva muusikakooli ansambel BLUE-S (Riivo Jõgi ja Margot Suur)

Parim 10.-12. klassi meesansambel –Saue Noorte Meeste Koori ansambel (Elviira Alamaa)

Parim 10.-12. klassi segaansambel Türi põhikooli segaansambel Kvartetike (Tiiu Schüts)

(Laureaatide ja eritunnustuse saajate terviknimekirja leiab MTÜ Tähetund kodulehelt tahetund.eu)

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus